Întrebare: de ce Elisei a blestmat copii și ei au murit 2Regi 2:23-24?

 

Răspuns: În 2Regi 2:23-24, este relatat cum Elisei s-a dus la Betel, iar pe drum, nişte băieţaşi au ieşit din cetate şi şi-au bătut joc de el, strigându-i: „Suie-te, pleşuvule! Suie-te, pleşuvule!” El s-a uitat în spate, i-a văzut şi i-a blestemat în Numele lui Iehova, atunci au ieşit din pădure două ursoaice şi au sfâşiat patruzeci şi doi dintre aceşti copii.

Întrebarea care se ridică este 1. De ce Elisei i-a blestemat și nu i-a iertat? 2. De ce Dumnezeu a a trimis ursoaicele să-i sfâșie pe o parte din acei copii din ceata de batjocoritori!

Relatarea lărgită ne spune că: Elisei în v.21,22, a făcut o minune vindecând apele și pământul neroditor din Ierihon, o cetate care în trecut a fost blestemată (Iosua 6:26).

Iar ieșind din Ierihon, ducându-se spre Betel (Casa lui Dumnezeu), niște băiețași batjocoritori sub un duh de mândrie, și-au bătut joc de omul lui Dumnezeu, iar blestemul Ierihonului a căzut asupra lor, fiindcă ei nu au vegheat, fiind purtați de demoni împotriva lucrării lui Dumnezeu.

Demonii prin copii nu au batjocorit pe Elisei; ci, pe Dumnezeul Lui care l-a făcut așa din punct de vedere fizic (comp. cu Exod 4:11), și astfel ei au fost pedepsiți cu moartea conform legii (vezi: Levitic 24:10-16).