Întrebare: Cine este aleasa doamnă din 2Ioan 1:1?

 

Răspuns: Conform cu 2Ioan 1:1, Ioan unde se spune:Bătrânul, către aleasa doamnă şi către copiii ei. Trebuie identificat cine este bătrânul, aleasa doamnă și copiii ei.

În v. 13, se mai spune: Copiii surorii tale cea adunată, te salută”. și deci cine sunt copiii surorii tale și cine este sora alesei doamne?

Bătrânul este cel care scrie scrisoarea și anume: apostolul Ioan fiul lui Zebedei, aleasa doamnă nu poate fi decât adunarea din Ierusalim, nu este o femeie fizică că în v.12, el spune: Având multe scriu, nu am vrut cu hârtie şi cerneală; ci sper vin la voi vorbesc gură către gură; pentru ca bucuria voastră fie deplină”. El vorbește aici la plural, arătând că le scrie la mai mulți frați, la o adunare. Având în vedere că lucrarea a început în Ierusalim (Fapte 1:8), copiii alesei doamne sunt creștinii din Israel, pentru că în v.2, Ioan face o departajare între aceștia și toți ceilalți care iubesc adevărul. Ioan o numește doamnă” (v.5) deorece ea are întâietatea asupra adunărilor creștine:

1. Deorece mai întâi iudeul și apoi grecul (Romani 2:10); 2. Din conducerea centrală a poporului lui Dumnezeu făceau parte nu numai apostolii ci și bătrânii din Ierusalim (Fapte 15:4).

Sora alesei doamne este adunarea evreiască din diaspora, iar copiii ei sunt frații unde era Ioan când scrie scrisoarea.

Ioan potrivit cu Galateni 2:9, îi servea pe cei circumciși, acest lucru se vede și din acestă scrisoare pentru adunarea din Ierusalim, el era în diaspora evreiescă când scrie această scrisoare vrând să meargă la Ierusalim să vorbească: gură către gură” (v.12).

Adunările dintre neamuri conțineau și evrei convertiți ce făceau parte din diaspora evreaiscă răspândită în imperiul roman. El ca și fratele său Iacob servea evreii atât cei din țară cât și din diasporă (vezi: Iacob 1:1).