Ce este o pildă?

O pildă este un exemplu, mai este numit şi: parabolă, ilustrare.

Astfel, parabola este o povestire care prezintă o lecţie cu un adevăr moral, o povestire din viaţă, care compară un lucru cu altul. De pildă realităţile sau acţiuni fizice, cotidiene, cu realităţi sau activităţi spirituale.

Pavel compară învierea cu planta răsărită dintr-o sămânţă (bob) putrezit ( mort) – 1Corinteni 15:35-38.

Conform cu dicţionarul Biblic al Noul Testament şi Psalmii, tipărit în 1993 de Societatea: Christliche Literatur – Verbreitung, se explică: „pildă, punerea unui lucru lângă altul, juxtapunere, metaforic, o comparare a unui lucru cu altul, o asemănare, similitudine, un exemplu prin care este ilustrată o doctrină, un percept…o zicătoare concisă, plină de conţinut şi instructivă, implicând o asemănare sau comparaţie şi având forţă povăţuitoare; un aforism, maximă, dicton…proverb.” 

Deci o parabolă este compararea unui lucru cu altul, sau este un exemplu cu caracter didactic.

 

Cum trebuie interpretată o parabolă?

O parabolă este destinată să arate un adevăr central, dar nu trebuie întotdeauna să atribuim un înţeles specific fiecărui detaliu. Pentru a interpreta corect o parabolă trebuie să afli din context: de ce a fost spusă? Şi ce a determinat să fie spusă? Să identifici învăţătura centrală a ilustrării, de asemenea, să identifici detaliile relevante cât şi cele irelevante.

 

De ce Domnul Iesus a folosit pildele în învăţarea oamenilor?

Iesus a folosit parabole în metodele lui de instruire din următoarele motive: I. Prin aceasta s-a făcut o cernere între cei cu adevărat interesaţi, de cei dezinteresaţi (Matei 13:13-16); II. Ilustrările au avantajul că prin ele adevărul poate fi înţeles mai uşor (Luca 11:5-13); III. În plus, învăţătura se întipăreşte mai bine în minte şi inimă, convinge mai uşor şi îmboldeşte la acţiune (Matei 13:44-46).

Însă trebuie să evităm pericolul interpretării greşite al parabolelor, şi aceasta o putem face ţinând cont de două principii, atunci când interpretăm vreo pildă: 1) În fiecare ilustrare trebuie să găsim: scopul pentru care s-a spus pilda, iar când o interpretăm să ne concentrăm asupra ideii principale. 2) Nu considera pilda o paralelă perfectă, deci nu încerca ca în toate detaliile să găseşti paralele, dar nu lăsa amănuntele importante ne-interpretate.