Orice învățătură provine fie de la Duhul lui Dumnezeu, fie de la duhuri demonice, conform cu 1Timotei 4:1-2, Biblia ortodoxă 1982: Dar Duhul grăieşte lămurit că, în vremurile cele de apoi, unii se vor depărta de la credinţă, luând aminte la duhurile cele înşelătoare şi la învăţăturile demonilor, Prin făţărnicia unor mincinoşi, care sunt înfieraţi în cugetul lor”.

În contrast cu învățăturile demonilor, credința vine prin Cuvânt nu prin tradiție, după cum se spune în Romani 10:17, Biblia ortodoxă 1982: Prin urmare, credinţa este din auzire, iar auzirea prin cuvântul lui Hristos.

Astfel dacă mergem pe Cuvânt: unde se spune în Biblie să sărbătorim pe sfântul Andrei?  La ce dată să sărbătorim, cum să sărbătorim?

Biblia nu învață nimic despre această sărbătoare, căci ea ne învață să slujim pe Creator nu creatura (Romani 1:25).

Dacă cercetăm originea aceste sărbători vom vedea că ea este o învățătură a demonilor, un metal fals, nu aurul curat al Cuvântului lui Dumnezeu (Psalm 19:10).

Conform tradiției pe 30 noiembrie – 13 decembrie, este: Ziua Lupului sau sarbatoarea Sfântului Andrei!?! Sărbătoarea are mai multe denumiri: Andrei de Iarnă, Sântandrei, Moș Andrei, Andrei Cap de Iarnă, Undrea, Îndrea. Este singura sărbătoare de peste an, care a dat denumirea populară unei luni - decembrie, după cum știm în popor e numită - Îndrea, Undrea. Se credea, că de la ziua Sf. Andrei începe iarna și pune stăpânire pe lume.

Mai ales în zonele rurale, au existat şi încă se păstrează o multitudine de tradiţii, superstiţii şi obiceiuri în care elementul păgân este prezent! Căci de fapt, sărbătoarea Sf. Andrei se mai numea în popor și Ziua Lupului, o sărbătoare păgână precreştină, care a fost asimilată practic în întregime. Sărbătoarea era dedicată unei divinități, în cadrul căreia era prezent cultul strămoșilor, comunicarea cu spiritele strămoșilor, înfățișați fie ca lupi, fie ca strigoi. Credința în existența strigoilor pornea de la convingerea omului, că sufletele morților pot reveni printre cei vii. De aici vine credinţa că de Sfântul Andrei se dezleagă secrete, pot fi găsiţi acei, care au săvârşit crime, furturi. Se spune ca era pe vremuri un obicei că la miezul nopţii, în cimitir cu apă sfinţită, lumânări, un vas nou cu gura largă şi câtiva bănuţi de argint care se puneau pe un mormânt părăsit, iar după ce se spuneau câteva rugăciuni, se putea vedea în apa turnată în vas şirul evenimentelor.

Multe dintre obiceiurile de Sf. Andrei sunt descrise în legende. În noaptea Sfîntului Andrei erau practicate diverse ritualuri menite să protejeze oamenii, animalele şi gospodăriile. Tot de Sfântul Andrei se zice, era timpul benefic să se comunice cu spiritele de dincolo.

În noaptea de Sf. Andrei fetele mari (nemăritate) puteau să-și afle ursitul. Sunt cunoscute numeroase magii, practicate de fete în seara lui Sf. Andrei. Ele se adunau la o casă în seara de 29 noiembrie (respectiv 12 decembrie pe rit vechi) și încercau să-și afle ursitul. Cum se însera bine, fetele de altădată fie practicau metodele știute de la mame, mătuși, fie se concentrau asupra uneia, ca să li se contureze chipul ursitului. Se spune, ca un fir de busuioc aşezat sub pernă face ca în vis să apară imaginea ursitului. Alte fete noaptea mergeau spre gard cu ochii închiși și trebuiau să numere nouă pari și să-l lege cu ață. A doua zi se uitau și dacă era neted părul, apoi și ursitul urma să le fie tânăr, dacă era cioturos - mirele urma să fie bătrîn.

Ritualurile de dragoste nu lipsesc, iar fetele care vor să-şi vadă în vis “ursitul”, îşi pun busuioc sau 41 de boabe de grâu sub pernă în noaptea de 29 spre 30 noiembrie. Acestea trebuie să recite şi un descântec înainte de a adormi, etc.

Un alt obicei este acela al prevestirilor meteo. Se spune că dacă este cer senin şi lună plinã, iarna va fi blândã, dar dacã cerul este întunecat, atunci se prevesteşte o iarnă grea.

În mediul urban au rămas petrecerile, ziua onomastică, în care se înalță oamenii cu numele de Andrei pe baza unui temei păgân, la o dată păgână, pe baza morții apostolului Andrei! Vă dați seama ei sărbătoresc și se bucură, petrec, mănâncă și beau iar Andrei a fost crucificat pentru Domnul, martirizat, dar lor nu le pasă de calea Domnului!

Săbătoarea acesta nu vine de la Duhul lui Dumnezeu; ci, de la demoni, căci nici Domnul nici Andrei sau alt apostol nu ne-a poruncit să-i sărbătorim, și cu atât mai puțin folosind date și oboceiuri păgăne, ale închinării la idoli, căci Dumnezeu a poruncit în legea Sa în Deuteronom 12:28-32, Biblia ortodoxă 1982:Când Domnul Dumnezeul tău va pierde de la faţa ta popoarele la care mergi, ca să le cuprinzi, şi după ce le vei cuprinde şi te vei aşeza în pământul lor, Atunci să te păzeşti ca să nu cazi în cursă şi să le urmezi lor, după ce le vei pierde de pe faţa pământului, şi să nu cauţi pe dumnezeii lor, zicând: Cum au slujit popoarele acestea dumnezeilor lor, aşa voi face şi eu. Să nu faci aşa Domnului Dumnezeului tău, căci aceia fac dumnezeilor lor toate de care se îndepărtează Domnul şi pe care le urăşte El; aceia şi pe fiii şi pe fiicele lor le ard pe foc înaintea dumnezeilor lor. Toate câte vă poruncesc siliţi-vă să le împliniţi şi nici să adaugi şi nici Să laşi ceva din ele»”.

Iată datoria adevăratului popor a lui Dumnezeu este ca ei să se i-a după modul de slujire al popoarelor păgăne, după sărbătorile lor, obiceriurile lor, etc. dar după ce să se i-a?

După porunca lui Dumnezeu conseamnată în Biblie, la care “nici să adaugi şi nici Să laşi ceva din ele”. Căci: Toate cuvintele lui Dumnezeu sunt lămurite, scut este El pentru cei ce caută la El scăparea. Nu adăuga nimic la cuvintele Lui, ca să nu te tragă la socoteală şi să fii găsit de minciună!” – Pildele lui Solomon 30:5-6, Biblia ortodoxă 1982.