Scurt istoric:

Numele Nazarineni provine din afirmaţia ca urmează pe Isus Nazarineanul nu numai în cuvinte, ci şi în fapte. Intemeietor al grupării este elvetianul Iacob Wirtz, nascut la Bassel, in 1778.

Acesta a sustinut ca în anul 1850 a primit un mesaj din cealalta lume, anume de la Sf. Ioan, care i-a comunicat ca Sf. Matei si Marcu n-au putut pricepe Evanghelia mântuitorului şi ca a sosit timpul ca adevărul sa fie comunicat „Bisericii celei noi”.

El mai învăţa ca Mântuitorul, inainte de înaltare, si-ar fi parasit trupul în ascuns, ca imparatia lui Dumnezeu are trei faze, a Tatalui, a Fiului si a Spiritului, si ca Dumnezeu a pogorât peste ei harul preotiei lui Melchisedec pentru a intemeia o Biserica noua, neprihanita, deoarece cele existente sunt pacatoase.

Doctrinarul sectei avea sa fie tot un elvetian, Samuel Frohlich, care a intemeiat o sfânta comuna cu 38 de adepti, prima comuna nazarineana.

In România, au patruns din Ungaria, unde secta fusese adusa inca din 1910 de ucenici ai lui S.Frohlich si s-a raspândit mai ales în jud. Arad si Bihor.

 

Reprezintă numele o garanţie?

Faptul că o grupare, ia un nume din Biblie, şi îl aşează în dreptul lor, nu însemnă că numele din Biblie îi reprezintă în faţa lui Dumnezeu.

Multe grupări spun că sunt creştine, dar nu sunt, numele grupării care se auto-intitulează aşa, nu garantează că ei sunt cu adevărat aşa!!!

Mulţii la ora actuală pe pagina lor personală de Facebook îşi pun poza cu: litera litera arabă «N» care provine de la cuvântul «nazarinean», pentru a-şi susţine identitatea de „creştini”, de „umaşi ai Nazarineanului”, şi totuşi mulţi dintre ei nu-l cunosc pe Dumnezeul Bibliei!!! Faptul că ei îşi i-au această identitate, nu însemnă că o au în mod real în faţa cerului!!!

De pildă, Pavel a fost numit: mai marele nazarinienilor de duşmanii lui (Fapte 24:5), dar el a călcat cu adevărat pe urmele Fiului (1Corinteni 11:1), şi el nu a urmat erezii, învăţături omeneşti, ca şi credinţa într-un Dumnezeu trinitar; ci, Pavel crezut că Dumnezeu este doar Tatăl ceresc - 1Corinteni :1:8:5,1Corinteni :6; Efeseni 4:6.

Chiar dacă creştinii pot fi numiţi nazarinieni, urmându-L pe Christos Nazarineanul (Isus din oraşul Nazaret), totuşi doar învăţătura (2Ioan 9) şi purtarea (Ioan 13:34,Ioan 13:35; 1Petru 1:15,1Petru 1:16), ne pot adeveri dacă suntem adunarea lui Christos, sau nu!!!

Dumnezeu vorbeşte de credinţa care le-a fost dată sfinţilor o dată pentru totdeauna” (Iuda 1:3 Noua Traducerea Românească 2007), nu de o credinţă ce urma în secolul XIX să fie descoperită!!! Căci biserica lui Dumnezeu de la întemeiere şi până la revenirea Domnului există fără întrerupere pe pământ conform cu Matei 16:18.

Biserica lui Dumnezeu este născută prin Cuvântul lui Dumnezeu, nu se abate de la Cuvântul Evangheliei, ea rămâne la „învăţătura lui Cristos”, nu o i-a înainte (2Ioan 1:9), ea predă „învăţătura apostolilor” (Fapte 2:42).

Orice grupare care înaintează mai departe şi nu rămâne în învăţătura lui Hristos, nu are pe Dumnezeu: cine rămâne în învăţătura lui, acesta are şi pe Tatăl şi pe Fiul” 2Ioan 9, Nitzulescu.