Biblia vorbește de ploaia târzie și timpurie în Iacob 5:7, SCC: “Fiţi deci îndelung răbdători, fraţilor, până la prezenţa Domnului. Iată! Ţăranul aşteaptă rodul preţios al pământului; îndelung răbdând pentru aceasta, până are să primească ploaie timpurie şi târzie. Pentru creștini ploaia reprezintă căderea Spiritului Sfânt, conform cu Ioel 2:23,Ioel 2:28-29.

Dacă prima ploaie spirituală, cea timpurie a avut loc la Penticosta din anul 30 d.Ch. (Fapte 1:8; Fapte 2:1-21), ploaia târzie spirituală va avea loc în curând la începutul galopului călărețului de culoare roșie, care va aduce războaie cu arme nucleare, căci i s-a dat o sabie mare (Apocalipsa 6:4), ceea ce va constitui un semn vizibil și va duce la trezirea fecioarele adormite (Matei 25:1-13).

În ţara promisă, în Canaan, pentru ca pământul să dea roade din abundenţă era nevoie de două perioade de timp când cad ploi abundente, prima perioadă numită ploaia timpurie, era toamna în lunile octombrie – noiembrie (Exod 34:21; Levitic 26:5), după ce s-a semănat sămânţa cu scopul ca aceasta să germineze. Iar primăvara era ploaia târzie în perioada martie – aprilie care ajuta plantele să-şi dea rodul (Ioel 2:21-26; Ieremia 5:24), de fapt, atunci era anotimpul secerişului timpuriu.

Însă și roua era esențială pentru viață. Căci în Israel, pe parcursul sezonului cald și secetos este posibil să nu plouă câteva luni. Fără umiditatea asigurată de rouă, plantele s-ar fi ofilit și ar fi muri.

În mod asemănător, creștinii au nevoie de rouă, de a se hrăni și adăpa cu rouă în perioada de timp dintre cele două ploi spirituale: timpurie și târzie!

 

Ce este roua spirituală?

Roua reprezintă Cuvântul lui Dumnezeu, în Deuteronom 32:2, NTR: „Ca ploaia să cadă învăţătura mea şi ca roua să curgă cuvintele mele, ca stropii de ploaie pe verdeaţă şi ca aversele pe iarbă”.

Pentru a ne hrăni cu rouă, care este foarte importantă pentru ne menține în viață în pustie, în anotimpul secetos, este important să nu uităm zilnic:

1) să ne rugăm pentru înțelepciune și să umblăm în înțelepciunea divină (Iacob 1:5).

2) să dorim să primim: rhema” (greacă), Cuvânt viu care iese din gura lui Dumnezeu în prezent, care să ne întărească credința (Matei 4:4; Romani 10:17).

3) să ne hrănim din textul zilnic de dimineață pentru a extrage putere și un cuvânt de la Dumnezeu pentru noi (comp. cu Numeri 11:9).

4) Să nu uităm promisiunile lui Dumnezeu, căci tot ceea ce El ne-a promis se va împlini (Iosua 23:14,Iosua 23:15).

5) Să nu uităm că legea Lui este spre folosul nostru (Isaia 48:17), și chiar dacă în anumite momente nu primim revelații divine, dar să nu uităm FERICE de cine păzește legea lui Dumnezeu (Proverbe 29:18).

Roua este înviorătoare pentru plante, așa cum Cuvântul trebuie să fie înviorător pentru noi și pentru cei care Îl ascultă (Psalm 23:3).

Fie ca Dumnezeu să vă învioreze ca să putem persevera până la sfârșit (Matei 24:13).

Alte articole în acest sens:

Ploaia timpurie şi târzie în poporul Domnului

Ca roua să curgă cuvintele mele