Matei 5:23-26, SCC: “Deci dacă ai să aduci darul tău la altar, şi acolo ai să îţi aminteşti că fratele tău are ceva contra ta; lasă darul tău acolo înaintea altarului, şi mergi întâi să te împaci cu fratele tău, şi apoi venind, adu darul tău. Fi binevoitor cu adversarul tău repede, până când eşti cu el pe drum; ca nu cumva adversarul tău să te predea judecătorului şi judecătorul gardianului, şi să fi aruncat în închisoare.  Adevărat vă zic: Nicidecum nu ai să ieşi de acolo, până ai să restitui ultimul codrant”.

 

Dumnezeu a poruncit în legea dată lui Israel, despre aducerea de jertfe și daruri (Levitic cap. 1-5), însă Domnul a învățat că dacă îți amintești că fratele tău are ceva împotriva ta să lași darul acolo și să te duci mai întâi și să te împaci cu fratele tău, și apoi să îți aduci darul lui Dumnezeu. Astfel împăcarea dintre frați e mai importantă decât jertfele lui Dumnezeu, numai după ce trăim în pace putem să îi aducem daruri lui Dumnezeu. Mai departe El explică de a fi binevoitor cu adversarul nostru la care noi îi datorăm bani și a încerca să ne împăcăm cu el, până lucrurile nu vor ajunge mai departe în fața judecătorului. În timpul lui Iesus ajungeai la închisoare pentru datorii și trebuia să stai acolo până îți plăteau ultimul codrant. Codrantul era o monedă romană, o monedă din cupru sau bronz și făcea 2 leptale, ca cele aruncate de văduva săracă (Marcu 12:42). Vă dați seama că un dinar de argint, plata pentru o zi de muncă, făcea 64 codranţi, deci este vorba de o monedă cu o valoare mică.

Și azi împăcarea cu frații și cu aproapele este foarte importantă, nu putem face o lucrare spirituală dacă mai întâi nu ne-am împăcat cu fratele nostru, și cel mai bine este să nu datorăm nimănui nimic, așa cum ne învață legea Noului Legământ (Romani 13:8), însă dacă apar conflicte cel mai bine să le rezolvăm prin calm și împăciuire nu prin tribunale. Dacă noi suntem vinovați să încercăm să reparăm greșala și să fim binevoitori așa cum a spus Domnul. Așa cum a învățat Iesus mai devreme în această predică de pe munte: “Fericiţi sunt cei făcători de pace, pentru că ei vor fi chemaţi fii ai lui Dumnezeu” (Matei 5:9, SCC).